Maia Martin - Pictură poetică, interviu realizat de Adrian Grauenfels


Cu energie debordantă şi entuziasm găsit doar la puţini artişti, Maia Martin trăieşte şi crează în Bucureşti, România. Activă pe net, la Realitatea TV, şi de la 1 noiembrie la viitorul canal Digi News, găseşte timp pentru pictură şi poezie. Dar şi pentru a edita şi produce cărţi, videoclipuri, poezii citite la microfon, toate făcute profesional şi estetic. Textele însoţite de desenele Maiei capătă o altă dimensiune şi înţeles. Picturile completează textul spiritual şi vizual, indiferent dacă sunt abstracte sau figurative, ele ne bucură ochiul prin conţinutul sincer, optimist. Interviul de faţă ne dezvăluie biografia acestei tinere şi promiţătoare artiste.


AG - Să începem cu câteva date personale, Maia, ce îmi spui despre cariera ta, şcoală, educaţie.

MM - Eu pictez şi desenez de când mă ştiu. Mama mea picta. Aşa cum am mai spus într-un alt interviu, mama atunci când dorea să picteze, era înconjurată de patru fete, care mai de care mai curioasă . Ca să poată să se concentreze, ne dădea fiecăreia câte o pensulă, o bucată de carton mai mică pentru a ne fi paleta şi o bucată de carton mai mare ca suport de lucru. Tatăl meu făcea desene în cărbune. Ambii părinţi aveau înclinaţii artistice. Eu am făcut un an de liceu la matematică - fizică, în Târgovişte, doream să dau la facultatea de arhitectura. Apoi, din cauza unor probleme familiale şi de sănătate, am plecat la un alt liceu, la Buzău. După un an, mi-am dorit cu ardoare să ajung la Bucureşti. Din fericire, am ajuns, astfel încât clasele X-XII, le-am făcut la Liceul de arte plastice N. Tonitza, din Bucureşti. Apoi am făcut un an la Universitate de arte Luceafărul, la Pictură. Studiile mi le-am finalizat la Universitatea de Arte Nicolae Grigorescu,unde am făcut 4 ani, urmând cursurile profesorului Vladimir Zamfirescu şi al asistentului său, Marian Maria.


AG - Admir picturile tale recente. Au un colorit deosebit şi mai ales ritm. Unele îmi amintesc de Miro, altele de Paul Klee. Mai ales este interesant stilul pointilist care conferă analogie cu lumea digitală construită din pixeli. Cum ai ajuns la artă? ce curente iubeşti şi care îţi displac.

MM - M-am născut în mijlocul artei, am fost îmbrăţişată de ea. Iubesc multe stiluri, îmi place tot ce e de calitate. Nu detest nimic în artă. Important e să fie bună şi să transmită emoţie privitorului. Chiar dacă este vorba de un simplu desen geometric, un triunghi sau un cerc. Să aibă mesaj. Pot înţelege diferitele forme de expresie. Dar am aderat la un stil care mă reprezintă cel mai bine.

Viaţa mea e un triunghi

Scăpat din cerc şi din pătrat

Un unghi mă cheamă cu nesaţ

Şi-un frânt de cerc mă ţine-n laţ

Mă uit spre toate cele trei

Şi nu văd cum să scap de aici

Mă-nchin în pete violet

Şi-mi chem în ajutor un punct

Şi dincolo de mine-n cer,

În fund de mare-răsărit

Stau linii şi spirale-ncet
Tăcute, vieţuind.

Compoziţie II
60x80 cm, acril pe pânză, 2008


AG - Ce părerea ai despre evoluţia artei româneşti? Ce evenimente ai putea menţiona că fiind importante esteticii?

MM - Evoluţia artei româneşti? Aceeaşi problemă a racordului cu arta modernă - pe care o ştim cu toţii. Acum cred că suntem racordaţi. Ca popor am făcut ce-am putut în condiţiile istorice date. Cred că acum avem diversitatea de expresie şi mesaj, cred că avem mulţi artişti tineri foarte buni. Sper să avem şi şansa să fim remarcaţi.


Negru subţire mă-ntind

negru subţire mă prind

verticală se-ntinde

spirala mă cuprinde

sprijin de niciunde



În dansul acesta pereche

un cerc ne iubeşte

perfecţiunea se roteşte

iute, iute, sfârlează

deşi ne veghează

accent de lumină
accent de violină



Compoziţie III

80x60 cm, acril pe pânză, 2008


AG - Ce tehnici foloseşti? explică te rog procesul conceptual şi execuţia unei pânze. Ce faci cu o pânză care nu îţi place? Ai distrus uneori opere?


MM- Ca tehnica folosesc culori acrilice aplicate pe pânză, pentru lucrările finale de pictură, iar schiţele şi desenele le fac mai ales în tuş pe hârtie. Fac foarte multe schiţe. Pornesc de la o idee sau de la o emoţie. Schiţele în tuş, cărbune, pastel cerat, creion şi altele, îmi oferă prilejul unui debuşeu emoţional, dar şi al clarificării mesajelor. Schiţele prime le reiau, uneori şi de 4-5 ori, până ajuns la o esenţializare de linie şi formă , o esenţializare a mesajului. Majoritatea sunt executate în tuş, negru pe alb. Liniile acestora se regăsesc apoi în lucrarea finală. Am sute de schiţe. În faţa unei pânze goale, încep să răsfoiesc bibliorafturi pline cu acestea. Aleg apoi o schiţă potrivită cu starea mea sufletească din acel moment sau care mă provoacă. Fac desenul în creion pe pânză cu atenţie, uneori modificând schiţa originală. Aştern apoi un prim strat de culoare în aplat. Apoi vin cu straturi succesive suprapuse de puncte, în diferite forme şi direcţii. Trebuie să fiu foarte atentă la amestecurile rezultate din aceste straturi. Tehnica îmi permite lucrul atunci când am timp, câteva minute sau ore în şir. La final adaug din nou desenul, dar cu acril negru, cu pensule rotunde, încercând să modulez linia în unele locuri sau să folosesc o linie seacă, ascetă în altele. Creez tensiuni cu ajutorul formelor, punctelor, liniei, petelor de culoare. Ca orice artist conştient, am distrus multe lucrări. Trebuie să facem curat în atelier.

M-adun în formă şi mă strâng

Mă vezi şi mă-nconjori curgând

Dialoghezi cu mine - cânt

Mă legi cu zaua de pământ

De sârma-i vorba ta şi gândul

Te cerţi, mă cerţi, închizi cuvântul

Uitându-te spre mine, cel iubit,

Tu, în triunghi, te regăseşti uimit.







Compoziţie violet

50x70 cm, acril pe pânză, 2008


AG - Frumoase poezii. Se poate trăi azi din artă? care e cheia succesului după părerea ta?

MM - Probabil se poate trăi, personal nu trăiesc din asta. Dar - TRĂIESC PENTRU ARTĂ.
Nu cunosc cheia succesului, probabil muncă, creativitate, voinţa de a fi mai bun decât tine însuţi şi noroc, de ce să n-o spun. Eu încerc să fiu tot mai bună şi sper să am şansa să fiu descoperită.


AG - Am văzut, în ultimul an, că faci intensiv video, design pe net, produci arta digitală şi antologii de poezie, cum ai ajuns la aceasta îndemânare şi eficienţă prolifică?

MM - Îndemânarea şi eficienţă - prin voinţă, muncă şi abilităţi. Sunt un om curios şi ambiţios. Îmi plac proiectele finalizate. Îmi place să clădesc, să creez scări şi să urc pe ele. Să adaug cărămidă lângă cărămida. M-am implicat foarte mult în proiecte culturale personale, Biblioteca multimedia Maia Martin, dar şi în proiecte generale, cum este Cititor de proză. Nu mai am atât de mult timp, aşa că probabil, ritmul va fi diminuat de acum înainte.


AG - Cum crezi că va evolua netul, comunicarea, socializarea pe net. Găseşti netul nociv sau benefic?

MM - Netul? Nimeni nu ştie cum va evolua. Pentru mine este benefic. Este o poartă deschisă către lume. O şansă extraordinară de a cunoaşte şi de a te face cunoscut. Fiecare alege din net, televiziune, cărţi, informaţii, sau relaxare - ce doreşte şi ce crede folositor. Nu există limite. Nu internetul este nociv. ci este necesară o educaţie privind criteriile de alegere. Cu alte cuvinte problema este capacitatea de alegere a ceea ce ne face mai buni şi mai frumoşi.


AG - Cum îţi petreci timpul liber, ce cărţi citeşti, ce muzică îţi place? ai timp de prieteni? de excursii? de familie? Care e viziunea mulţumirii?

MM - Nu ştiu care ar fi timpul liber... Am serviciu, lucrez, pictez, fac numeroase proiecte. Nu am timp liber. Am citit foarte mult, din păcate acum nu mai am atât de mult timp pentru asta, dar mă strădui. Îmi doresc o familie, dragoste şi sănătate. Mi-aş dori să ajung un artist cunoscut, să pot călători împreună cu familia şi... expoziţiile mele în colţuri ale lumii, deocamdată doar visate.


AG - Cum vezi pe Maia Martin peste 20 de ani? ce ţinte ai în viaţă?

MM - O întrebare grea. Nu am ţinte. Am vise pe care le clădesc. Ţinta e în mine şi lângă mine. O definesc, o apuc şi nu-i dau drumul .Vreau să fiu şi sunt un artist foarte bun. Deviza mea este: "Fii ceea ce vrei să devi"!


În întunericul primordial,

mă întind spre Soare, 

ţintind căldura lui... 

mă topesc în îmbrăţişarea razelor sale, 

dansând în albe linii sinuoase 

mă odihnesc într-o diagonală puternică,

mă răcoresc în dreapta unui punct rece

şi mă retrag în stânga unei spirale.

Orange-ul inundă albastrul

închinând o odă Vieţii şi Morţii.

Soare,
aşteaptă-mă, primeşte-mă, dezintegrează-mă
şi redă-mă mie şi lumii mele
întreagă.
Mă voi întoarce...





Compoziţie XXIII

50x100 cm, acril pe pânză, 2009


AG - Mulţumesc Maia Martin pentru timpul acordat şi materialul poeto-grafic produs special pentru acest interviu. Îţi doresc succes, multă inspiraţie şi şansa unei expoziţii personale, cât de curând.



Adrian Grauenfels
nov. 2011
pictură şi poezie: Maia Martin




Contact
Galerie pictură