Dorel Schor, Confruntările nudului cu înnoirile limbajului pictural

Nudul feminin celebreaza frumusetea, gratia, eleganta, virtutea, erotismul… Este un omagiu adus femeii in frumusetea goliciunii ei. E drept ca evul mediu a ocolit nudul in pictura, dar a el fost reintrodus de pictorii Renasterii si, de atunci, este unul din subiectele prioritare ale artistilor plastici. Se naste insa o intrebare actuala. In definitia sa clasica, pictura este considerata ca fiind prezentarea realitatii in imagini artistice bidimensionale cu ajutorul culorilor, in conformitate cu principiile estetice. Ramine sa ne intrebam cum tin pasul aceste principii cu diversitatea curentelor si miscarilor in artele plastice.




grafica Maia Martin

Compozitiile secolului XX parasesc adesea realismul clasic, nu neaparat academic, se remarca un accentuat interes provocat de stranietate, cu dorinta evidenta de a parasi canoanele. Impresionismul, neoimpresionismul, simbolismul inca pastreaza datele anatomice, frumusetea anatomica… Nudurile din art nouveau au chiar un plus de frivolitate, descoperind uneori femeia fatala… Fovismul prezinta nudul in culori salbatice, futurismul ii confera dinamism… In expresionism, contrastul violent al culorilor si agitatia petelor poate infatisa femeia mai patimasa… Cubismul o fragmenteaza. ..Pictura abstracta face… abstractie de ea, e nonfigurativa. Dada o accepta prin fragmente de realitate intimplatoare… Pictura metafizica o vrea un manechin viu… Suprarealismul o aduce in centrul atentiei insolita, impletind realitatea cu visul… Hiperealismul reproduce amanuntele cu minutiozitate. Nu mai vorbim de pop-art, de op-art, raionism, cinetism, minimalism, arta bioptica etc, etc.

Un tablou al lui Picasso, "Domnisoarele din Avignon" anunta cubismul, cautind resursele unei viziuni intelectuale. Nuduri cu linii dure, colturoase, personaje drepte cu chipuri care se deformeaza in masti africane. Rene Magritte descompune femeia nuda in fragmente suprapuse, sau o supradimensioneaza "pe versuri de Baudlaire".

Paul Delvaux populeaza cu nuduri strada si gara, orasul adormit si padurea in viziuni fantastice. Tamara Lempicka contureaza nudurile cu nefireasca vigoare, Nicolae Maniu le da valente decorative. Maia Martin confera nudurilor independenta spirituala, Silvia Ghinsberg sugereaza relatia cu infinitul, Miriam Cojocaru reuseste reflectarea intelectuala si emotionala a vietii.

Sunt femeile pictorite mai fidele modelului nud? Poate pastra subiectul clasic intentia de frumusete, sau il asteapta alte confruntari cu cerintele modei, cu inoirile limbajului pictural, cu realitatea moderna, cu solutiile originale si miza pietei?

autor Dr. DOREL SCHOR

Paul Delvaux

Motti Benshoshan

Nicolae Maniu

Pablo Picasso